Ramen jest, obok sushi, jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Podstawą tej wyjątkowej zupy jest esencjonalny bulion, ale nie mniej ważny jest specjalny makaron i liczne dodatki, które zamieniają ją w sycące i bardzo rozgrzewające danie. Od kilku lat ramen podbija szturmem cały kulinarny świat, a moda na zupę dotarła także do Polski.
Przez dziewięć chłodnych jesiennych dni (od 17 do 26 listopada) będą mogli się nią rozgrzewać goście łódzkich restauracji biorących udział w Ramen Festivalu. To już druga edycja tej jedynej w naszym mieście imprezy poświęconej japońskiemu przysmakowi. Zeszłoroczne wydarzenie cieszyło się ogromną popularnością – jego zwycięzcą okazała się restauracja Zielony Chrzan, która w tym roku zawalczy o obronę tytułu.
Czytaj też: Gdzie zjeść w Łodzi: street food, czyli najlepsze jedzenie z food trucków [TOP 10]
W wydarzeniu weźmie udział kilkanaście łódzkich restauracji. Oto ich lista i ceny ramenu:
House of sushi (Piotrkowska 89)
Rabboki Ramen – ramen został zainspirowany połączeniem kuchni japońskiej oraz koreańskiej. Podawany jest z marynowaną wołowiną, krewetkami oraz wędzonym boczkiem, zaś całość dopełnia koreańska sałatka kimchi. Wywar został przygotowany na bazie palonych kości wołowych z dodatkiem charakterystycznej dla kuchni koreańskiej pasty gochujang.
Cena: 21 zł (600 ml)
Lokal (Pasaż Schillera)
Wywar z palonych kości wołowych z sokiem chrzanowym, makaron szpinakowy ramen, pierś z kaczki marynowana w chmielu, kapusta modra kiszona, podgrzybek, cukinia, czosnek z kwiatów, jajko na miękko, perły paradoksalne miodowe, liście nasturcji, musztardowiec.
Cena: 28 zł (350 ml)
Nekko Sushi (Piotrkowska 107)
Ramen wędzony - pikantny wywar na rybach wędzonych (łosoś, ryba maślana, węgorz), makaron ramen, wędzona ryba maślana, wędzone tofu, chrust z rzepy i marchwi, parzona krewetka tygrysia, jajo przepiórcze w tempurze panko z kawiorem z ryb latających, prażona cebula i sezam.
Cena: 22 zł (500 ml)
Sendai Sushi (Piotrkowska 209)
Tonkotsu Ramen – esencjonalny wywar wieprzowo drobiowy podany z brzuchem chashu, jajkiem, fasolką edamame i szczypiorkiem.
Cena: 18 zł (400 ml)
Stacja Street Food (Traugutta 9)
Vegan Miso Ramen (wegański) – powstaje na bulionie gotowanym na bazie glonów kombu, grzybów shitake i warzyw z dodatkiem past shiromiso i akamiso. Podawany z pieczonym batatem, szczypiorem, sezamem i chili.
Cena: 24 zł (500 g)
Yakitori Ramen
Głęboki w smaku bulion z pieczonych kości wołowych, mięsa z gęsi i kurczaka oraz grillowanych warzyw. Podawany z szaszłykami yakitori, nori, blanszowaną kapustą bok choy, szczypiorem i sezamem.
Cena: 28 zł (500 g)
Susharnia (Pomorska 13)
Esencjonalny bulion wołowy na bazie demi glace, podany z makaronem, w akompaniamencie fermentowanej kapusty pekińskiej, kimchi i carpaccio wołowego. Całość dopełniona marynowanym na różowo jajkiem.
Cena: 20 zł (500 ml)
Sushi w dłoń (Kościuszki 22)
Bulion / żebro wieprzowe podwędzane rozmarynem w glazurze Teriyaki / jajko smażone na smalcu / makaron ramen / kiszony pomidor / kimchi / fasolka / placek papadam.
Cena: 25 zł (500 ml)
Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska (Rynek Manufaktury)
Vege ramen z tofu - wakame w tempurze (wegański) - bulion na pieczonych warzywach aromatyzowany trawą cytrynową i kombu, podany z makaronem, grzybami mun, shitake, pędami bambusa, liśćmi brukselki, awokado, grillowaną marchewką, groszkiem cukrowym i szalotką.
Cena: 18 zł (450 ml)
Zielony Chrzan (Żwirki 8)
Torikotsu Ramen – drobiowy, kremowy bulion z dodatkiem dwóch rodzajów pasty miso, w stylu kotteri miso ramen z pszennym makaronem typu ramen, pulled pork (długo pieczona, szarpana wieprzowina marynowana w stylu japońskiego BBQ, z dodatkiem chińskiego sosu hoisin i polskich śliwek), jajko ajitsuke, maślana kukurydza, olej z palonego czosnku, sezamu i chili, grzyby, szczypior, pak choy.
Cena: 25 zł (700 ml)
Zjadliwości (Piotrkowska 102A)
Kim chi jesteś, Ramen? Aromatyczny, kremowy bulion roślinny, ręcznie robiony makaron oraz domowe kimchi połączone ze smakiem pieczonego pomidora - to elementy kompozycji zjadliwego ramenu. Cena: 20 zł
Źródło: materiały prasowe