Do tej pory w wielu domach pielęgnuje się kulinarne dziedzictwo i tradycyjne przysmaki. Z roku na rok rośnie liczba certyfikowanych produktów regionu łódzkiego. Na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisanych jest 130 pozycji z naszego województwa. Są to lokalne produkty mleczne, warzywa, wędliny, owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz gotowe potrawy.
Szefowie kuchni łódzkich restauracji uwspółcześnili przepisy i udowadniają, że kuchnia regionalna może być odkryta na nowo.
Jak ugotować wodziankę, co to jest trzepka i co zrobić by świeży chrzan stał się gwiazdą obiadu ? - To wszystko znalazło się w naszej książce - mówi jej współautorka Izabella Borowska i zapewnia, że każdy jest w stanie przygotować takie danie, którym zaskoczy biesiadników.

i
- Sięgnęłyśmy po tradycyjne produkty, o których wiele osób nawet nie wie, że są tradycyjne dla naszego regionu - podkreśla współautorka książki Agata Zarębska. Kulinarna wyprawa po smakach regionu jest kontynuacją Łódzkiej Kuchni Czterech Kultur.
W książce jest blisko 30 przepisów na regionalne dania: są przystawki, zupy, dania główne i desery.
Z autorkami i kucharzami rozmawiała Ela Piotrowska. Posłuchajcie: