Restauracja „Quale” otrzymała najwyższą w Łodzi ocenę w najnowszej edycji przewodnika Gault & Millau 2019 i zdobyła dwie czapki oraz 14 na 20 możliwych punktów

i

Autor: Archiwum serwisu Restauracja „Quale” otrzymała najwyższą w Łodzi ocenę w najnowszej edycji przewodnika Gault & Millau 2019 i zdobyła dwie czapki oraz 14 na 20 możliwych punktów

32 łódzkie restauracje i bary w żółtym przewodnik Gault&Millau! [ADRESY] Trafiają tam najlepsi

2019-01-25 20:02

Aż 32 łódzkie restauracje i bary znalazły się w prestiżowym żółtym przewodniku Gault&Millau. Zobaczcie które!

Żółty przewodnik Gault&Millau to jeden z najbardziej prestiżowych brandów wydawniczych na świecie. Jest uznanym i rzetelnym przewodnikiem po gastronomicznych perłach i tworzy kulinarną mapę świata, w tym Polski i Łodzi.

W najnowszym „żółtym przewodniku” znajdziemy aż 32 miejsca związane z naszym miastem. To zarówno restauracje, jak i miejsca kultowe, bary czy puby.

 - W tym roku wyróżnienie jest dla nas szczególne, ponieważ wskazano największą liczbę lokali w historii. Najlepiej oceniono restaurację „Quale”, którą scharakteryzowano jako restaurację nowatorską i elegancką - czytamy na stronie magistratu.

PRZECZYTAJ TEŻ: Czy wiecie, że zamiast w Łodzi mogliśmy mieszkać w... Ostrodze? Poznajcie tę historię!

I tak, w kultowym żółtym przewodniku znalazły się m.in. takie miejsca jak: Drukarnia. Skład Wina & Chleba, Nõż oraz MITMI Restobar, Piotrkowska Klub 97, Restauracja Browar Księży Młyn, Ato ramen, Brush Barber Shop, Dwa Przez Cztery Winebar, Szyby Lustra, Klub Wino czy też Manufaktura Czekolady.

Oto adresy wyróżnionych miejsc:

Adresy wyróżnionych w żółtym przewodniku Gault&Millau miejsc

i

Autor: Archiwum serwisu Adresy wyróżnionych w żółtym przewodniku Gault&Millau miejsc

Historia przewodnika sięga roku 1961, kiedy to dwóch francuskich dziennikarzy Henri Gault oraz Christian Millau rozpoczęło swój cykl felietonów na temat odwiedzanych przez nich paryskich restauracji. Zamiast znanych z przewodnika Michelin gwiazdek, recenzenci, w wydawanym od 1972 roku przewodniku Gault&Millau, przyznają restauracjom czapki kucharskie. Co ważne, wydawcy przewodnika, nazywanego w branży „wnukiem” Michelina, poszukując restauracji do oceny, nie odwiedzają jedynie głównych europejskich metropolii, ale skupiają się również na lokalach w mniejszych miastach.

Restauracje oceniane są w skali od 1 do 20, a punkty przyznaje się na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Istotne w ocenie są także obsługa, wystrój oraz atmosfera, jaka panuje w restauracji. Na tej podstawie restauracjom przyznaje się czapki: 20-19 punktów to 5 czapek, 18-17 to 4 czapki, 16-15 równają się 3 czapkom, 14-13 to 2 czapki, 12-11 punktów oznacza 1 czapkę. Lokale, które zdobyły 10 punktów, nie otrzymują żadnej czapki, ale recenzje można przeczytać w przewodniku.