Bionanopark łódzką Doliną Krzemową? Ta nowa technologia uzyskiwania białka z rzepaku ma szansę podbić świat!

i

Autor: pixabay.com, CC0 fot. matthiasboeckel /UMŁ

Bionanopark łódzką Doliną Krzemową? Ta nowa technologia uzyskiwania białka z rzepaku ma szansę podbić świat!

2021-06-09 12:43

Zaczynali jako startup, wynajmując 6 lat temu w Bionanoparku tzw. box laboratoryjny. Dziś mają do dyspozycji blisko 500 metrów kwadratowych. Firma NapiFeryn BioTech opracowała i opatentowała technologię uzyskiwania białka z rzepaku, eliminując jego gorzki smak. Jeśli trwające obecnie negocjacje pójdą dobrze, produkty zawierające białko z rzepaku opracowane w łódzkim Bionanoparku pojawią się w sklepach za około 2-3 lata.

NapiFeryn BioTech jest najemcą Inkubatora w Bionanoparku od grudnia 2015 roku. Początkowo wynajmowali tzw. box laboratoryjny. Na początku tego roku znacząco zwiększyli swoją powierzchnie. Obecnie mają do dyspozycji prawie 500 metrów kwadratowych. W laboratorium powstaje białko z rzepaku, które ma szansę zrewolucjonizować rynek spożywczy i naszą dietę. – Białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze. Jest łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. Dotychczasową przeszkodą w stosowaniu go w przemyśle spożywczym był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Technologia opatentowana przez nas całkowicie ten problem usuwa. Nasze białko jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne – mówi Piotr Wnukowski, współzałożyciel i Wiceprezes NapiFeryn BioTech.

Sztuczna kość - wynalazek przyszłości stał się teraźniejszością

Jak tłumaczy Magdalena Kozłowska, współzałożycielka i Prezes NapiFeryn BioTech, rzepak może stanowić alternatywę dla białka zwierzęcego. - – Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, przyjazne naturze – zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy - przekonuje.

Firma chroni swoje rozwiązanie zgłoszeniami patentowymi m.in. w Rosji, Stanach Zjednoczonych i innych regionach z wysokim współczynnikiem upraw rzepaku. Technologia pozyskiwania białka jest obecnie testowana w fazie przedkomercyjnej. W laboratorium w Bionanoparku powstała prototypowa linia produkcyjna objęta standardami przemysłu spożywczego. Co tydzień powstaje tutaj kilka kilogramów izolatu białkowego oraz koncentratu białkowo-błonnikowego. Oba produkty mogą być stosowane jako dodatki do makaronów, słodyczy, sosów, wegańskich zamienników mięsa, napojów czy pieczywa.

NapiFeryn BioTech swój produkt testuje również w eksperymentalnej kuchni. Opracowali przepisy na stworzenie potraw z jego dodatkiem. Firma nie zamierza jednak zarabiać na produkowaniu żywności, ale na licencjonowaniu technologii koncernom z branży spożywczej.

– Obecnie trwają negocjacje. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem produkty zawierające nasze białko znajdą się w sklepach za około 2-3 lata – mówi Magdalena Kozłowska.

Unia Europejska uznała izolat białka z rzepaku za produkt bezpieczny dla zdrowia i zezwoliła na stosowanie go w przemyśle spożywczym.

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany