Co warto kupić i mieć w domu? Oto orientacyjne ilości na jedną osobę, by przeżyć 10 dni: 20 l wody, 3,5 kg zbóż, produktów zbożowych, chleba, ziemniaków, makaronu i ryżu. 2,5 kg owoców w puszkach lub słoikach i orzechów, 4 kg suchych roślin strączkowych i warzyw w puszkach lub słoikach, 2,6 kg mleka i produktów mlecznych, 1,5 kg mięsa, ryb i jajek, 0,4 kg tłuszczu i olejów. Warto posiadać również produkty spożywcze, które nie muszą być podgrzewane ani gotowane: cukier, miód, czekolada, mąka, rosół w proszku, sucharki, słone paluszki. Takie zapasy pozwalają na zaopatrzenie jednej osoby w 2200 kcal, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Poza tym powinno się mieć zapas niezbędnych lekarstw, podręczną apteczkę, świece i zapałki lub zapalniczki, kuchenkę kempingową z paliwem, zapasowe baterie i środki odkażające.
Objawy COVID-19 obejmują gorączkę, kaszel, duszności, ból mięśni, zmęczenie. Badania RTG klatki piersiowej wykazały typowe cechy wirusowego zapalenia płuc z rozlanymi obustronnymi naciekami.. Koronawirus przenosi się drogą kropelkową. "RNA wirusa wykryto w kale u pacjenta z potwierdzonym zakażeniem, u którego wystąpiły objawy żołądkowo-jelitowe, dlatego nie można wykluczyć transmisji wirusa drogą fekalno-oralną". Źródło infekcji nie jest znane i dlatego zakłada się, że może ono nadal być aktywne i prowadzić do kolejnych przypadków zarażeń.