Ramen to obok sushi najpopularniejsze japońskie danie. Do wyboru są warianty z mięsem, owocami morza, warzywami oraz vege. To już druga edycja Ramen Festival w Łodzi. W tym roku swoje wyjątkowe autorskie przepisy prezentuje 10 restauracji: House of sushi (ul. Piotrkowska 89), Lokal (pasaż Schillera), Nekko Sushi (ul. Piotrkowska 107), Sendai Sushi (ul. Piotrkowska 209), Stacja Street Food (ul. Traugutta 9), Suszarnia (ul. Pomorska 13), Sushi w dłoń (ul. Kościuszki 22), Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska (rynek Manufaktury), Zjadliwości (ul. Piotrkowska 102A) oraz ubiegłoroczny zwycięzca - Zielony Chrzan (ul. Żwirki 8). Informacje dotyczące Festiwalu Ramen znajdziecie na Facebooku wpisując w wyszukiwarkę Jemy w Łodzi.
- Myślę, że łodzianie mieli ochotę na Ramen już wcześniej, ale nie za bardzo była ku temu okazja, Ramen nie był popularnym, daniem, rzadko pojawiał się w kartach restauracji w Łodzi, więc zeszłoroczna pierwsza edycja cieszyła się ogromną popularnością i myślę, że w tym roku na Ramen Festival zajrzało o wiele więcej osób niż w poprzedniej edycji. Mamy też propozycje dla wegetarian, spodziewamy się dużej frekwencji - mówi Agata Zarembska, Jemy w Łodzi.
Posłuchajcie materiału reporterki Radia ESKA Eli Piotrowskiej: