Afrykański Pomór Świń: Powiększa się żółta strefa w woj. łódzkim. Co to oznacza?

i

Autor: pixabay.com, CC0 fot. panthienphat

Afrykański Pomór Świń: Powiększa się żółta strefa w woj. łódzkim. Co to oznacza?

2020-01-08 10:22

Żółta strefa Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) w województwie łódzkim powiększyła się o pięć kolejnych gmin. Co to oznacza?

Strefa żółta to obszar ochronny, na którym nie stwierdzono jeszcze przypadku ASF. Są to obszary graniczące ze strefą czerwoną (obszarem objętym ograniczeniami). Ostatnio do żółtej strefy Afrykańskiego Pomoru Świń dołączyły gminy: Drzewica, Poświętne, Czerniewice, Inowłódz oraz Rzepczyce.

Wojewódzki inspektor weterynarii tłumaczy, że dołączenie do strefy nowych gmin ma wzmocnić ochronę stad przed ASF i zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby.

Strefą żółtą w Łódzkiem objęte są 22 gminy.

Równolegle trwa sanitarny odstrzał dzików. Jak informuje w rozmowie z Radiem Łódź Włodzimierz Skorupski z wojewódzkiego inspektoratu weterynarii odstrzelonych zostało już ponad 4,5 tysiąca dzików. Podpisano też umowę na odstrzał kolejnych 800. osobników. - To pogłowie się znacznie zmniejsza. Nam szczególnie zależy na rejonie, gdzie jest najwięcej trzody chlewnej, czyli na rejonie Grabicy w powiecie piotrkowskim i powiecie łowickim - mówi Skorupski.

Czym jest afrykański pomór świń?

Afrykański pomór świń (African swine fever - ASF) to groźna, zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa świń domowych, świniodzików oraz dzików. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia.

Jak podaje Główny Inspektorat Weterynarii, wystąpienie ASF skutkuje przede wszystkim narażeniem kraju na olbrzymie straty finansowe związane w pierwszej kolejności z kosztami związanymi ze zwalczaniem choroby w gospodarstwach gdzie zostanie stwierdzona (wiążącymi się m.in. z zabiciem zwierząt z zapowietrzonego stada i utylizacją ich zwłok, koniecznością przeprowadzenia oczyszczania i dezynfekcji oraz badań laboratoryjnych), jak również z drastycznym ograniczeniem możliwości sprzedaży i wywozu świń lub wieprzowiny zarówno w kraju jak i poza jego granice.