Polecany artykuł:
O niebezpieczeństwie związanym z możliwością występowania groźnej bakterii Listeria monocytogenes w mrożonych warzywach w pięciu europejskich krajach poinformowała Europejska Agencja Standardów Żywności. Niektóre z opakowań wycofano ze sprzedaży.
ZOBACZ: Przez pomyłkę producenta GIF wycofał ze sprzedaży lek na ból gardła
Od czerwca bakteria doprowadziła do śmierci co najmniej dziewięciu osób w Europie. W pięciu europejskich krajach odnotowano blisko 50 przypadków zatrucia listeriozą. Póki co sprawa nie dotyczy Polski, ale Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat, w którym zwraca uwagę na prawidłowe przygotowanie mrożonych produktów:
Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem.
Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.
Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.