Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

i

Autor: Pixabay Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

Groźna bakteria w mrożonych warzywach! W Europie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

2018-07-11 12:07

W Europie odnotowano w ostatnim czasie blisko 50 przypadków zachorowań na listeriozę, z czego 9 okazało się śmiertelnych. Polski GIS wydał w tej sprawie komunikat.

O niebezpieczeństwie związanym z możliwością występowania groźnej bakterii Listeria monocytogenes w mrożonych warzywach w pięciu europejskich krajach poinformowała Europejska Agencja Standardów Żywności. Niektóre z opakowań wycofano ze sprzedaży.

ZOBACZ: Przez pomyłkę producenta GIF wycofał ze sprzedaży lek na ból gardła

Od czerwca bakteria doprowadziła do śmierci co najmniej dziewięciu osób w Europie. W pięciu europejskich krajach odnotowano blisko 50 przypadków zatrucia listeriozą. Póki co sprawa nie dotyczy Polski, ale Główny Inspektor Sanitarny wydał  komunikat, w którym zwraca uwagę na prawidłowe przygotowanie mrożonych produktów:

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem.

Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Zobacz TO WIDEO: