Jadalne kulki do "Bubble Tea" z soku z czerwonej kapusty! Koloniści z Łodzi poznawali kuchnię molekularną [ZDJĘCIA]

2020-07-07 19:43 K Baryga
Półkolonie w EC1 w Łodzi
Autor: K Baryga

To była kuchnia nie z tej planety. Dzieciaki z półkolonii uczyły się w EC1 w Łodzi, jak tworzyć kuchnię molekularną.

Półkolonie w EC1 w Łodzi
Autor: Kinga Baryga
Półkolonie w EC1 w Łodzi
Autor: K Baryga

Dzieciaki, które biorą udział w półkoloniach, w Centrum Nauki i Techniki w Łodzi mogły spróbować swoich sił w tworzeniu kolorowych,jadalnych, żelowych kulek. Mali naukowcy sferyfikowali dowolny płyn. 

Oprócz dobrej zabawy organizatorzy zajęć chcieli przekonać uczniów, że chemia i fizyka są fascynujące. Przy przygotowywaniu kuleczek uczestnicy dowiedzieli się więcej o ph, o tym, że jest środowisko kwasowe i zasadowe. 

- Fajnie, że możemy eksperymentować, ja teraz spróbuję stworzyć serduszko, bo kulki już umiem robić. Kiedy włożyliśmy nasze kolorowe granulki do kwasu cytrynowego to one automatycznie zmieniły kolor i kształt. Nie wiedziałam, że tworzenie kulek do popularnej herbaty może być takie szybkie i ekscytujące - powiedziała reporterce radia Eska, Laura. 

Organizatorzy półkolonii zaplanowali mnóstwo atrakcji dla uczestników. Turnusy będą trwały przez całe wakacje 2020 od poniedziałku do piątku w godzinach od 08:00 do 16:30. Są jeszcze wolne miejsca, a szczegółowe informacje o tym gdzie i jak zapisać najmłodszych znajdziecie na stronie: centrumnaukiec1.pl

Półkolonie w EC1 w Łodzi
Autor: K Baryga
Półkolonie w EC1 w Łodzi
Autor: K Baryga