Polecany artykuł:
Mowa o jajach od przedsiębiorcy z Tychowa Nowego, który wycofał już skażoną partię - mimo tego, produkt zdążył trafić na sklepowe półki.
Salmonellę stwierdzono w jajach z chowu klatkowego M, na skorupkach wybito kod: 3PL26111314, na opakowaniu znajduje się termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.
ZOBACZ: Groźna bakteria w mrożonych warzywach! W Europie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat
Zatrucie Salmonellą [OBJAWY]
Salmonellozy to choroby, które wywołują pałeczki Salmonelli. Dzieli się je na durowe i jelitowe.
Jak podaje Sanepid, pierwsze objawy duru brzusznego pojawiają się od 1 tygodnia do 3 tygodni od momentu kontaktu z zakażonym pożywieniem. Występuje wtedy gorączka, bezsenność, bóle głowy, bóle mięśniowe, złe samopoczucie, biegunka lub zaparcia.
Możliwe jest też wystąpienie wysypki na skórze oraz objawy ze strony innych układów np. oddechowego i krążenia.
W przypadku duru rzekomego objawy chorobowe i okres wylęgania choroby są podobne jak w durze brzusznym, częściej jednak występują zakażenia bezobjawowe oraz postacie o lekkim przebiegu i objawach nieżytu żołądkowo-jelitowego.
Część osób zakażonych po przechorowaniu duru brzusznego lub duru rzekomego, zostaje dożywotnio bezobjawowymi nosicielami pałeczek Salmonella typhi lub Salmonella paratyphi.