Uwaga! Do sklepów trafiły jaja skażone Salmonellą. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce!

2018-07-13 11:18

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii skażonych Salmonellą jaj, która trafiła do sklepów. Ich spożycie grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Uwaga! Do sklepów trafiły jaja skażone salmonellą. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce!

i

Autor: Archiwum serwisu Uwaga! Do sklepów trafiły jaja skażone salmonellą. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce!

Mowa o jajach od przedsiębiorcy z Tychowa Nowego, który wycofał już skażoną partię - mimo tego, produkt zdążył trafić na sklepowe półki.

Salmonellę stwierdzono w jajach z chowu klatkowego M, na skorupkach wybito kod: 3PL26111314, na opakowaniu znajduje się termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.

ZOBACZ: Groźna bakteria w mrożonych warzywach! W Europie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

Zatrucie Salmonellą [OBJAWY]

Salmonellozy to choroby, które wywołują pałeczki Salmonelli. Dzieli się je na durowe i jelitowe.

Jak podaje Sanepid, pierwsze objawy duru brzusznego pojawiają się od 1 tygodnia do 3 tygodni od momentu kontaktu z zakażonym pożywieniem. Występuje wtedy gorączka, bezsenność, bóle głowy, bóle mięśniowe, złe samopoczucie, biegunka lub zaparcia.

Możliwe jest też wystąpienie wysypki na skórze oraz objawy ze strony innych układów np. oddechowego i krążenia.

W przypadku duru rzekomego objawy chorobowe i okres wylęgania choroby są podobne jak w durze brzusznym, częściej jednak występują zakażenia bezobjawowe oraz postacie o lekkim przebiegu i objawach nieżytu żołądkowo-jelitowego.

Część osób zakażonych po przechorowaniu duru brzusznego lub duru rzekomego, zostaje dożywotnio bezobjawowymi nosicielami pałeczek Salmonella typhi lub Salmonella paratyphi.

Zobacz TO WIDEO:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki