Łódź. Miód z Uniwersytetu Łódzkiego dla pacjentów onkologicznych
Ten miód nie ma żadnej łyżki dziegciu, bo pacjenci onkologiczni Oddziału Chorób Rozrostowych szpitala im. Kopernika w Łodzi otrzymali go w ramach dorocznej akcji charytatywnej. 30 litrów produktu pochodzi z pasiek znajdujących się na dachu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego i na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym. Zajmują się nimi członkowie Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej, którzy jak poinformowała uczelnia w komunikacie, również przyłączyli się do darowizny, przekazując swoje miody.
- Miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu może być stosowany w leczeniu ran i oparzeń. Ponadto, miód może wspomagać układ odpornościowy, poprawiać trawienie i działać kojąco na gardło. Regularne spożywanie miodu może również przyczynić się do poprawy ogólnego samopoczucia i energii - przekazuje Uniwersytet Łódzki.
W spotkaniu, w czasie którego pacjentom łódzkiej placówki wręczono miód, wzięli udział:
- Andrzej Kasprzyk, dyrektor szpitala im. Kopernika w Łodzi;
- dr Maja Lisik-Habib, kierownik Oddziału Chorób Rozrostowych;
- dr hab. Mariusz Sokołowicz, prof. UŁ, Dziekan Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ;
- Dorota Bartnik, Zastępczyni Dyrektora Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego;
- Beata Gamrowska, Koordynator ds. Promocji BUŁ;
- Artem Luhovyi, opiekun pasieki na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym UŁ i członek Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej;
- Andrzej Kołuda, prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej.
Akcja charytatywna organizowana przez Uniwersytet Łódzki odbyła się po raz trzeci.