Łódź od dawna słynie z dobrej wody kranowej - czystej i bogatej w minerały. Kranówkę możemy za darmo dostać w niektórych lokalach na ulicy Piotrkowskiej, tą samą wodą można ochłodzić się przechodząc przez kurtyny wodne. Na łódzkiej wodzie w rzemieślniczym Browarze „Księży Młyn” powstało już 9. gatunków piwa. Również „Browar Łódzki” warzy swoje piwa na wodzie głębinowej. Na bazie wody z Łodzi powstaje też napój jabłkowy „łódzki kompot”.
Łódzki Sorbet Cytrynowy na bazie "kranówki"
Teraz przyszedł czas na lody, a konkretnie cytrynowy sorbet. Wraz z upałami lokalni wytwórcy lodów postanowili stworzyć produkt na bazie "kranówki". Łódzkiego Sorbetu Cytrynowego - bo tak brzmi jego oficjalna nazwa, można spróbować w cukierni przy ul. Traugutta 2 oraz w mobilnej lodziarni poruszającej się po ulicy Piotrkowskiej. Wkrótce do robienia orzeźwiających lodów na bazie łódzkiej "kranówki" przyłączą się kolejni lokalni wytwórcy lodów.
A może chcielibyście spróbować zrobić własny smak lodów? Oto krótki filmik instruktażowy:
Poznaliście już smak sorbetu cytrynowego z "kranówki"? A może wolelibyście inne smaki - na przykład jakie? Piszcie!