W Lodzi do niedzieli, 10 lutego, trwa Pizza Fest. To już trzecia edycja Festiwalu Pizzy. W tym roku bierze w nim udział udział 51 lokali. W 35 można składać zamówienia z dowozem do domu

i
- Wszystkie lokale przygotowały specjalne receptury, by zaskoczyć smakoszy.Podczas tegorocznej edycji w roli głównej występuje pizza przyrządzana według tradycyjnej, rzymskiej lub neapolitańskiej receptury. Jest tez sporo propozycji dla lubiących nowe, oryginalne połączenia i smaki – mówi współorganizatorka festiwalu Agata Zarębska z portalu Jemy w Łodzi.

i
W dniu święta pizzy wszystkie festiwalowe lokale były oblężone, również zamówienia na wynos biły rekordy popularności.
Według danych serwisu Pizza Portal pizzę na wynos najchętniej zamawiają mieszkańcy Trójmiasta ale już na drugim miejscu plasują się łodzianie.
- W Łodzi najczęściej zamawiane są capricciosa, margherita i hawajska. A to wszystko polane sosem czosnkowym lub pomidorowym - mówi Piotr Kruszyński, prezes PizzaPortal.pl. Przez ostatnie dni największym powodzeniem cieszyły się pizze festiwalowe. Marcin Janik z Peperoncini przekonuje, żeby nie lać sosów na włoskie pizze tylko jeść je z oliwą, bo wtedy smakują najlepiej.
A jakie pizze zamawiali łodzianie w Międzynarodowym Dniu Pizzy? O to pytała Ela Piotrowska: