W twarogu wykryto groźną bakterię

i

Autor: Enotovyj/cc0/pixabay W twarogu wykryto groźną bakterię

Niebezpieczna bakteria w twarogu od producenta z woj. łódzkiego! Sprawdźcie, czy nie macie go w lodówce!

2018-07-24 10:40

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu twarogu produkowanego przez firmę z woj. łódzkiego. Producent sam zdecydował o wycofaniu produktu, a powodem jest wykrycie w twarogu groźnej bakterii Listeria monocytogenes.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku poinformowała o dobrowolnym wycofaniu z obrotu produkowanego tam twarogu. Powodem tej decyzji jest wykrycie w ramach kontroli właścicielskiej bakterii Listeria monocytogenes, które są źródłem śmiertelnie niebezpiecznej choroby listeriozy. Komunikat o wycofaniu został również potwierdzony przez GIS.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – „Twaróg sernikowy”
Opakowanie – 0.5 kg i 1 kg
Producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku
Numer partii: 2907185
Termin przydatności do spożycia: 29.07.2018

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. "Prosimy o zwrot zakupionych produktów oznaczonych w/w terminem przydatności do placówki, w której został zakupiony" - napisał w komunikacie producent.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Objawy:

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

Czytaj także: Groźna bakteria w mrożonych warzywach! W Europie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

Zobacz TO WIDEO: