GIS ostrzega przed Salmonellą w produktach mięsnych

i

Autor: Alexas_Fotos/cc0/pixabay GIS ostrzega przed Salmonellą w produktach mięsnych

Ostrzeżenie GIS! Pałeczki Salmonelli w produktach mięsnych!

2019-03-26 12:21

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zakupem produktów, w których wykryto pałeczki Salmonelli. Chodzi o dwa produkty z tej samej przetwórni mięsnej. Na wszelki wypadek producent zdecydował również o wycofaniu ze sprzedaży jeszcze jednego produktu. Bakterie Salmonella mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

W trakcie badań zleconych przez producenta wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w aż trzech produktach P.W. Kier. W związku z tym Główny inspektorat Sanitarny zdecydował o wycofaniu skażonych produktów ze sprzedaży.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

PRZECZYTAJ TEŻ: W Łodzi wykryto już czwarty przypadek zakażenia odrą! [AUDIO]

Wycofany produkt

i

Autor: GIS Wycofany produkt

Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

Wycofany produkt

i

Autor: GIS Wycofany produkt

Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

Wycofany produkt

i

Autor: GIS Wycofany produkt

ZOBACZ TEŻ: Uwaga na jajka z Salmonellą! Firma wycofała partię produktu

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie P.W. Kier, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

ZOBACZ TEŻ: W parku Klepacza znów kwitną cebulice! [GALERIA ZDJĘĆ]. Zobaczcie, jak jest pięknie!

ZOBACZ WIDEO: