Łódź. Te restauracje i bary biły kiedyś rekordy popularności. Tak było za Gierka [ZDJĘCIA]

i

Autor: lodz.pl Jak wyglądało życie w latach 70. w Łodzi? Te restauracje i bary królowały wśród mieszkańców

Kto pamięta?

Te restauracje i bary rządziły kiedyś Łodzią! Przetrwały nie tylko na zdjęciach

2025-04-12 4:18

Kto pamięta jeszcze, jak wyglądało życie w latach 70. w Łodzi? Jeśli komuś wydaje się, że dopiero po 1989 r. w Polsce nastała prawdziwa różnorodność, jest w błędzie. Już kilkadziesiąt lat temu w mieście było prawie 50 restauracji dostosowanych do potrzeb różnych klientów. Pierwszym przełomem było otwarcie przy al. Kościuszki lokalu Europa, co w tamtym czasie było powiewem nowoczesności.

Łódź. Kto pamięta lata 70.? Te restauracje i bary królowały w mieście

Balaton, Europa czy Rarytas - to kultowe miejsce kojarzone z latami 70., które "karmiły" mieszkańców Łodzi. Ich historię postanowił przypomnieć serwis Lodz.pl, zwłaszcza że w tym okresie w mieście działało prawie 50 restauracji, a prawie drugie tyle stanowiły bary mleczne i tzw. bezalkohowe bary.

Z tego grona wyróżnia się Balaton, który powstał już w 1963 r. Lokal mógł się pochwalić barem szybkiej obsługi w stylu szwedzkim, który miał:

  • podgrzewaną ladę;
  • garmażerię;
  • dział cukierniczy.

To nie wszystko, bo na I. piętrze powstała kawiarnia z tarasem, gdzie ponadto urządzano dancingi. Z kolei w 1974 r. jego właściciele podjęli próbę ściągnięcia kibiców piłkarskich, bo w związku z mundialem w Niemczech, na którym Polacy zdobyli brązowy medal, przeprowadzili remont obiektu, mi.in. montując znacznej wielkości telewizor. W podobnym okresie powstały dwa inne bary szybkiej obsługi: Kęs i Rarytas, które również cieszyły się powodzeniem wśród mieszkańców Łodzi.

Europa i Kaskada z powiewem nowoczesności

W 1969 r. lokale te przyćmiła Europa, nowoczesna restauracja przy al. Kościuszki, dokładnie naprzeciwko komitetu Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Jeszcze większe wrażenie zrobiła jednak Kaskada - otwarty w 1975 r. przy ul. Narutowicza lokal był w tamtym czasie jedną z najnowocześniejszych i największych restauracji w całej Polsce.

- W zasadzie był to kombinat gastronomiczny, na który składało się kilka branżowych obiektów usługowych. Na początku funkcjonowania znajdowały się w tam restauracja i kawiarnia, zaliczane do tzw. lokali kategorii I, czyli najwyższej jakości usług, a także bar szybkiej obsługi kategorii III. Wszystkie te lokale łącznie zapewniały prawie 600 miejsc dla klientów - czytamy na Lodz.pl.

W lutym br. budynek świętował swoje 50-lecie. Przy okazji jubileuszu warto podkreślić, że nadal działają tam lokale gastronomiczne, w tym klubokawiarnia.

"Tu nie widać czubka własnego nosa!". To jedyna taka restauracja w Warszawie
Łódź SE Google News