Łódź. Kto pamięta lata 70.? Te restauracje i bary królowały w mieście
Balaton, Europa czy Rarytas - to kultowe miejsce kojarzone z latami 70., które "karmiły" mieszkańców Łodzi. Ich historię postanowił przypomnieć serwis Lodz.pl, zwłaszcza że w tym okresie w mieście działało prawie 50 restauracji, a prawie drugie tyle stanowiły bary mleczne i tzw. bezalkohowe bary.
Z tego grona wyróżnia się Balaton, który powstał już w 1963 r. Lokal mógł się pochwalić barem szybkiej obsługi w stylu szwedzkim, który miał:
- podgrzewaną ladę;
- garmażerię;
- dział cukierniczy.
To nie wszystko, bo na I. piętrze powstała kawiarnia z tarasem, gdzie ponadto urządzano dancingi. Z kolei w 1974 r. jego właściciele podjęli próbę ściągnięcia kibiców piłkarskich, bo w związku z mundialem w Niemczech, na którym Polacy zdobyli brązowy medal, przeprowadzili remont obiektu, mi.in. montując znacznej wielkości telewizor. W podobnym okresie powstały dwa inne bary szybkiej obsługi: Kęs i Rarytas, które również cieszyły się powodzeniem wśród mieszkańców Łodzi.
Europa i Kaskada z powiewem nowoczesności
W 1969 r. lokale te przyćmiła Europa, nowoczesna restauracja przy al. Kościuszki, dokładnie naprzeciwko komitetu Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Jeszcze większe wrażenie zrobiła jednak Kaskada - otwarty w 1975 r. przy ul. Narutowicza lokal był w tamtym czasie jedną z najnowocześniejszych i największych restauracji w całej Polsce.
- W zasadzie był to kombinat gastronomiczny, na który składało się kilka branżowych obiektów usługowych. Na początku funkcjonowania znajdowały się w tam restauracja i kawiarnia, zaliczane do tzw. lokali kategorii I, czyli najwyższej jakości usług, a także bar szybkiej obsługi kategorii III. Wszystkie te lokale łącznie zapewniały prawie 600 miejsc dla klientów - czytamy na Lodz.pl.
W lutym br. budynek świętował swoje 50-lecie. Przy okazji jubileuszu warto podkreślić, że nadal działają tam lokale gastronomiczne, w tym klubokawiarnia.
