Młodzież z gastronomika ma niesamowitą wyobraźnię. Nie boją się łączyć kolorów i faktur, porcelany i ceramiki, starych kryształów i szkła z sieciówek. Propozycje aranżacji na wigilijną kolację są raczej tradycyjne, ale już nakrycia na pierwszy i drugi dzień Świąt oraz sylwestra zaskakują i zachwycają awangardowymi propozycjami.
ZOBACZ TEŻ: Pogoda na święta 2018: Czy w Wigilię w Łódzkiem będzie biało?
- Świąteczny stół, przy którym zasiądziemy z bliskimi powinien być przygotowany z niezwykłą starannością - mówią uczniowie i namawiają, by korzystać z ich pomysłów albo samemu szukać inspiracji. – Najważniejsze, żeby wszystko było spójne. Ważne jest dopasowanie obrusa i zastawy oraz ozdób. Serwetki nie powinny być papierowe tylko materiałowe, a zastawa raczej od kompletu i takie same kieliszki, chociaż mogą być inne akcenty, tak na zasadzie kontrastu - podkreślają młodzi kreatorzy.
Świąteczne stoły można podziwiać do środy w Zespole Szkół Gastronomicznych przy Sienkiewicza 88. Na miejscu jest też kiermasz różnych pyszności.
W gastronomiku była Ela Piotrowska. Zobaczcie propozycje świątecznych i okolicznościowych aranżacji:
Zobacz TO WIDEO: