Koronawirus w Polsce. Czy woda z kranu w Łodzi jest bezpieczna?

i

Autor: Pixabay/ Arcalon Koronawirus w Polsce. Czy woda z kranu w Łodzi jest bezpieczna?

Koronawirus w Polsce. Czy woda z kranu w Łodzi jest bezpieczna?

2020-03-19 8:52

Światowa Organizacja Zdrowia z początkiem marca wydała komunikat dotyczący bezpieczeństwa wody produkowanej przez przedsiębiorstwa wodociągowe i dostarczanej do naszych kranów. Pytania o jakość wody w dobie szerzącej się epidemii koronawirusa zadaje sobie wielu mieszkańców. Sprawdziliśmy jak sytuacja wygląda w Łodzi.

Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że powszechnie stosowane w zakładach wodociągowych procesy dezynfekcji wody zapewniają szybką inaktywację wirusa COVID-19, a to sprawia, że nie ma możliwości, by koronawirus przeżył w wodzie pitnej.

Jak to wygląda w Łodzi?

Zakład Wodociągów i Kanalizacji przy produkcji wody wykorzystuje związki chloru (chlor i dwutlenek chloru oraz podchloryn sodu), które unieszkodliwiają szereg wirusów i bakterii chorobotwórczych. Ilość związków chloru w wodzie dostarczanej do mieszkańców jest określona przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia i wynosi 0,3 g/m3.

- Takie stężenie związków chloru zwalcza wirusy i bakterie oraz zabezpiecza wodę przed jej ewentualnym skażeniem w sieci. Jednocześnie dawka jest w pełni bezpieczna i praktycznie niewyczuwalna dla człowieka – informują pracownicy spółki ZWiK.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Koronawirus: jakie przedmioty powinniśmy dezynfekować?

Nie tylko chemia

Co warte podkreślenia do walki z wirusami jest wykorzystywany nie tylko chlor. Wirusy, podobnie jak inne zawieszone cząstki o takich rozmiarach, usuwane są z wody w procesie koagulacji połączonej z flokulacją i filtracją na filtrach piaskowych i węglowych.

- Nie ma możliwości, aby wirusy przeniknęły do miejskiej sieci wodociągowej, ponieważ jest ona w pełni szczelna. W sytuacji awarii fragment sieci jest wyłączany z eksploatacji, a przed ponownym uruchomieniem cały odcinek dokładnie płukany i dezynfekowany. Oznacza to, że nie możemy się zarazić poprzez wodę pitną płynącą z wodociągów – wyjaśnia ZWiK.

SPRAWDŹ: Koronawirus - jak się przed nim bronić? Zalecenia immunologów

Pracownicy ZwiK podkreślają, że kontrola jakości wody zaczyna się już na etapie ujmowania wody, a następnie jest badana na wszystkich etapach produkcji. Woda sprawdzana jest także w sieci wodociągowej.

Inspektor sanitarny o kwarantannie