Patrycja Szynter / Radio ESKA

i

Autor: Patrycja Szynter / Radio ESKA Patrycja Szynter / Radio ESKA

Z chilii, z imbirem, a może z oliwą z oliwek? W Łodzi odbył się Festiwal Czekolady

2016-01-31 21:10

Można było poznać napoje i desery z różnych stron świata, a także dowiedzieć się jak z ziaren kakaowca powstaje czekolada.  

Tym świętem nie pogardzi żaden łasuch. W Łodzi odbył się festiwal czekolady.
W sklepo-kawiarni Tubajka można było poznać desery z różnych stron świata.
-Przeważnie różnią się od siebie dodatkami i sposobem pieczenia. Jest na przykład meksykańskie ciasto czekoladowe, które jest z dodatkiem mango i chilli - egzotyczne. Ciekawym deserem jest też Gateau Chocolate. Jest bardzo wilgotne, podawane z oliwą z oliwek i z solą morską - mówi prowadząca prezentację o czekoladzie Magda Kołodziejska.

Łodzianie nie wykluczają, że z taką dawką wiedzy sami spróbują zrobić czekoladę.
-Z wielką chęcią, ale to nie jest takie łatwe z tego co widzę w przepisie. To wymaga dużo czasu... ale w sumie, to może się skuszę – mówi Agnieszka -Specjalistką od czekolady jest moja żona i starsza córka, ja zwykle występuje w roli konsumenta, ale zaraz z córką pójdę i dokładnie zobaczę co i jak. Może skuszę się i zrobię im niespodziankę któregoś weekendu, zaskoczę ich mile – dodaje Bartek.

A żeby zrobić czekoladę potrzebujemy przede wszystkim ziaren kakaowca, maszynki do mielenia i... sporo cierpliwości.