deser o kuszącej nazwie Jesień Łódzkich Wzniesień, który zaproponuje nam w festiwalowy weekend kawiarnia podróżnicza Daleko Blisko.

i

Autor: Festiwal Zielone Smaki Łodzi deser o kuszącej nazwie Jesień Łódzkich Wzniesień, który zaproponuje nam w festiwalowy weekend kawiarnia podróżnicza Daleko Blisko.

Zielone Smaki Łodzi 2015, czyli weekend z kuchnią wegańską. Będziecie zaskoczeni! [PROGRAM, LISTA RESTAURACJI, MENU]

2015-10-14 11:38

Wykwintny wygląd i oryginalne nazwy - festiwal Zielone Smaki Łodzi 2015 będzie okazją do poznania kuchni wegańskiej. Co i gdzie zjecie? Sprawdźcie listę restauracji i menu!

Karmelizowana gruszka na pieczonych okruchach polenty czy też wytrawny cymes z orzechów laskowych, papryki i ziemniaków z jałowcem i pudrem grzybowym z wędzoną papryką i kolendrą, a do tego żulik - to tylko mała zapowiedź tego, co będzie można spróbować podczas wegańskiego festiwalu kulinarnego "Zielone smaki Łodzi". Start imprezy w piątek (16 października).  Wyszukane potrawy rodem z Łodzi zaskoczą oryginalnymi nazwami i  wykwintnym wyglądem.

- Mamy na przykład deser "jesień łódzkich wzniesień", ale też w ramach takiej dyskusji z łódzką diasporą międzywojenną "pikantną żydówkę" i "zwariowanego żyda" - zapowiada organizator Monika Stasiak.

Tak prezentują się festiwalowe dania:

Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu mam dla Was (a jakże!) zestaw kolejnych dwóch potraw festiwalowych. Tym razem...Posted by Festiwal Zielone Smaki Łodzi on 1 października 2015

O uznanie jury oraz publiczności starać się będzie kilkanaście łódzkich  kawiarni i restauracji. Festiwal potrwa od piątku (16 października) do niedzieli (18 października).

Festiwal Zielone Smaki Łodzi 2015 - mapa restauracji:

Festiwal Zielone Smaki Łodzi 2015 - lista restauracji/menu

1. Ganesh Manufatura: tutaj “dwa obiady”, a właściwie dwa dania główne. Cabbage Kofta Curry – choć brzmi egzotycznie, to jednak z rodzimą nutą w postaci kapusty i innych warzyw sezonowych. Aloo Ghobi Coconut Curry – tu również obok orientalnych smaków i zapachów, lokalni sprzymierzeńcy w walce z przeziębieniami – aromatyczna cebula i czosnek w towarzystwie pysznych warzyw, z imbirem na okrasę.
2. Klubokawiarnia Granda (ul. Rewolucji 1905 r., nr 48): deser o zagadkowej nazwie Haupia – czyli przewrotne potraktowanie tematu konkursowego jako jesiennej ucieczki od Tu i Teraz. Haupia to kokosowa kostka, która jak obiecują jej twórcy, swoją słodyczą przeniesie Was na słoneczne Hawaje.
3. Cafe Bar Poczekalnia (ul. Więckowskiego 16): bardzo zdrowy deser, czyli Smoothie z młodym jęczmieniem – energtyczny koktajl, który dzięki młodemu jęczmieniowi stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Ma właściwości odchudzające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Doskonały na jesienne słoty!
4. Łodziarnia. Lody na okrągło (ul. Sienkiewicza 13): tu także deserowo – Lody kawowe z sosem z gorzkiej czekolady, rumem i krokantem migdałowym – czyli słodka mieszanka rozgrzewającego rumu i przywołujących letnie wspomnienia lodów, w sam raz na przewianie pierwszych chłodów.
5. Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie (ul. Traugutta 2): i kolejna propozycja z udziałem lodów – Ciepła tarta z owocami jesieni w towarzystwie lodów orzechowych – czyli ciepło, babcinie i jesiennie, ale też z sentymentem za odchodzącym latem.
6. Jaffa (ul. Piotrkowska 67): Danie główne – Pikantna Żydówka – wytrawny cymes z orzechów laskowych, papryki i ziemniaków + żulik. Deser: Zwariowany Żyd – karmelowy kugel z zielonym pieprzem i szałwią z musem z węgierek i dzikiej róży. Obydwa dania są skomponowane według jednakowego klucza – odwołania do kuchni aszkenazyskiej z międzywojnia. Inspiruje nas hasło rozpromowane przez Rafała Betlejewskiego „Tęsknie za tobą Żydzie”. My także tęsknimy za obecnością licznej diaspory w Łodzi i chcielibyśmy przypomnieć multikulturowy łódzki świat choćby szerokim spektrum smaków.
7. Ganesh (ul. Piotrkowska 69): Danie główne I (Tu) – Brown Chana Masala – brązowa cieciorka w sosie masala na bazie pomidorów, cebuli i indyjskich przypraw. Danie główne II (Teraz) – Lobihya curry – fasola “czarne oczko” w lekkim sosie na bazie świeżych pomidorów i cebuli z kolendrą, imbirem, czosnkiem, chilli i indyjskimi przyprawami.
8. Restauracja Ślepy Maks (ul. Piotrkowska 89): Danie główne – Zawijańce kapuściane z grzybami szlachetnymi w palonym sosie z warzyw – danie wegańskie w stylu lat 20-tych. Kasza gryczana niepalona, połączona ze świeżymi podgrzybkami brunatnymi, owinięta w liście kapusty. Danie duszone w palonym sosie z warzyw. Deser – Zimna legumina z owocami – deser arystokracji z okresu dwudziestolecia międzywojennego, w angielskim stylu. Legumina stworzona z miłości do polskich owoców: jabłek, gruszek i czarnej porzeczki, w otulinie winnej galaretki (agar), z dodatkiem sosu z suszonych winogron i czarnej porzeczki.
9. Kawiarnia podróżnicza DalekoBlisko (OFF Piotrkowska): bardzo łódzki deser, czyli Jesień Łódzkich Wzniesień – kompozycja z kruchego, kakaowego ciasta i wyrazistego musu jeżynowego, połączona z delikatnym, lawendowo-waniliowym musem. Deser wykończony szpinakową posypką oraz deserową czekoladą.
10. Tubajka (Park Źródliska): trzecia i ostatnia w czasie spaceru szansa na lody. W Tubajce Lody po łódzku, czyli WCZORAJ tworzy TU i TERAZ. Szarlotka po łódzku to tradycyjne smaki w nowym wydaniu. Lody jabłkowe z soku tłoczonego, podane na żulikowym ciastku z bezą i ciepłym kremem jabłkowym.
11. Restauracja U Kretschmera (ul. Kopernika 64): Danie główne – Makaron z jesiennym sosem, czyli uczta z sojowego makaronu w towarzystwie sezonowych przysmaków – grzybów, buraków i królowej jesieni – dyni. Deser – Tort czekoladowy – urzekająca smakiem propozycja na zimne dni, która skusi każdego łasucha.
12. Restauracja Nowa Europa (ul. Kościuszki 106/116): niebanalny deser – Karmelizowana gruszka na pieczonych okruchach polenty – włosko-polski mariage, delikatny i wysmakowany, czyli lekko, słodko i na ostro. Prezentujemy słodką, rumianą gruszkę na wyrazistej polencie, w towarzystwie świeżych ziół.
13. Korzenie Vegan Bistro (ul. Piotrkowska 217): Tu z kolei ostatnia szansa na obiad z deserem. Danie główne – Spaghetti z dyni makaronowej w sosie z pomidorów i pieczonej papryki z wędzonymi klopsikami i roślinnym parmezanem – smaki jesieni na talerzu, zbudowane dzięki królowej tej pory roku-dyni. Aromatyczna, rozgrzewająca wariacja na temat klasycznego spaghetti pomodoro. Deser – Crème brûlée – wegańska odsłona klasycznego deseru crème brûlée – równie kremowa i delikatna, zwieńczona chrupkim karmelem.

Festiwalowi Zielone Smaki Łodzi 2015 towarzyszyć będą spacery i warsztaty - szczegółowy program dostępny na stronie organizatora.

Więcej o festiwalu Zielone Smaki Łodzi 2015 w materiale reportera Radia ESKA Grzegorza Mnicha, posłuchajcie: